Forum Forum SHL - polskie motocykle zabytkowe Strona Główna  Forum Forum SHL - polskie motocykle zabytkowe Strona Główna  
  Forum SHL - polskie motocykle zabytkowe
FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy  Galerie  Galerie
 
Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
 
Forum Forum SHL - polskie motocykle zabytkowe Strona Główna->Elektryka->Światła w cdi coraz słabsze...?

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu Idź do strony 1, 2  Następny
Światła w cdi coraz słabsze...? <-Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat->
Autor Wiadomość
benicjanin738
PostWysłany: Pon 7:40, 05 Wrz 2016 Temat postu: Światła w cdi coraz słabsze...?


Forumowicz
Forumowicz

Dołączył: 01 Paź 2015
Posty: 283
Przeczytał: 16 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Benice; zachodniopomorskie

Witam!
Zamontowany mam nowy zapłon CDI w nowym moim wiatrze odrestaurowanym,i po 150 km,na dotarciu,czyli tak ok 3h jazdy,światła w moto tylko się żarzą teraz...Smutny
Gościu montujący mi nowy zapłon,na moją prośbę połączył te światła z akumulatora,ładowanie było ok 12,6-13V, aku jest żelowy 7ah...
Stacyjka nowa renoxa ,bo stara nie miala pozycyjnych,a i teraz pozycja pali się jednocześnie ze światłami mijania i drogowymi?
Miałem dziś jechać na przegląd a tu lipa...
W elektryce jestem laikiem kompletnym.kto pomoże przy motorze pytam?
Jestem w Warszawie teraz...
Pozdrawiam


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gazela
PostWysłany: Pon 8:54, 05 Wrz 2016 Temat postu:


Elita forum
Elita forum

Dołączył: 12 Gru 2012
Posty: 2390
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 18 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wągrowiec

Ta opcja u mojego kolegi w WSK 175 nie zdała egzaminu.
Połącz tak jak w skuterze jest.
Jedna para cewek na ładowanie aku a druga na światła.
Nie przez aku!
Wszystkich cewek na aku nie podłączysz bo nie wytrzyma regulator a jedna para nie daje rady naładować.
Po za tym para cewek na ładowanie jest słabsza od tych na światła.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ruszi
PostWysłany: Pon 9:46, 05 Wrz 2016 Temat postu:


Forumowicz
Forumowicz

Dołączył: 08 Paź 2015
Posty: 394
Przeczytał: 14 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Lublin

dokładnie, potwierdzam, miałem to samo.
dziwne jest tylko to, że patrząc na moc żarówek, a przez to prąd jaki ciągną i pojemność akumulatora powinny dużo dłużej świecić. no aaale.
więc reasumując: połącz tak jak Gazela mówi bezpośrednio światła z cewek i będzie dobrze. jak masz podpięty aku nie będzie Ci palić żarówek a światło nawet na wolnych obrotach jest w porządku


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
benicjanin738
PostWysłany: Pon 11:57, 05 Wrz 2016 Temat postu:


Forumowicz
Forumowicz

Dołączył: 01 Paź 2015
Posty: 283
Przeczytał: 16 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Benice; zachodniopomorskie

Dzieki Koledzy!
musze jakis multimetr zakupic ...ale i tak nie mam schematu tego zapłonu,na tę chwilę?
Pozostaje mi prostownik i ruszam na przegląd ...po deszczu!
Beadzie ciężko,uff...
pozdro!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ruszi
PostWysłany: Pon 12:05, 05 Wrz 2016 Temat postu:


Forumowicz
Forumowicz

Dołączył: 08 Paź 2015
Posty: 394
Przeczytał: 14 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Lublin

poszukaj schematów na necie, są 2 czy 3 wersje w zależności ile masz pinów w module zapłonowym. sam schemat jest dość prosty

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
benicjanin738
PostWysłany: Wto 20:23, 06 Wrz 2016 Temat postu:


Forumowicz
Forumowicz

Dołączył: 01 Paź 2015
Posty: 283
Przeczytał: 16 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Benice; zachodniopomorskie

Mam schemat!!
przegląd i rejestracja zaliczone!!Wesoly wczoraj przeglą(magia jakaś to jest bo diagnosta tylko rzucił okiem na wiaterka z 10metrów i wszystko od razu wydrukowałWesoly)
Pyknąłem dziś 140 km w 3godziny, z długą przerwą na plaży na zalewie zegrzyńskim,w większości z wyłączonymi światłami jednak...i światła są na razie ...ale za chwilę idę pojeździć w noc i sprawdzę czy znowu tylko się żarzyć będą po powrocie?
Ruszi dzięks!!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
benicjanin738
PostWysłany: Śro 8:44, 07 Wrz 2016 Temat postu:


Forumowicz
Forumowicz

Dołączył: 01 Paź 2015
Posty: 283
Przeczytał: 16 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Benice; zachodniopomorskie

Pojeździłem w nocy prawie dwie godziny...i o dziwo światła są...ok! Stop i sygnał jak ta lala!Wygląda na to,że wiater się nawrócił,ale może wpływ na to ma fakt ,że po przekroczeniu 300km,znudziło misię zasuwać 45-50km/h i sunę teraz równo 60km/h. Wibracje są najmniejsze wtedy,silnik tylko pyrka i nie grzeje sie tak, jak na tradycyjnym zapłonie(mam porównanie,bo drugi wiaterek jest bez przeróbek Wesoly).Mam już najechane 485km i dziś pewnie zrobię następne ze 200km,bo wyruszam na plażę do Serocka,gdyż pogoda super!
Na razie więc, wstrzymałem się z ingerencją w tę pieruńską elekktrykę?
Pozdro!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ruszi
PostWysłany: Śro 18:22, 07 Wrz 2016 Temat postu:


Forumowicz
Forumowicz

Dołączył: 08 Paź 2015
Posty: 394
Przeczytał: 14 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Lublin

To spoko. Gratulacje Wesoly u mnie diagnosta robi powazny przeglad. Tzn sprawdza numery ramy Wesoly
Wiadomo ze jak ktos odnowil to zrobil to z duza starannoscia.
Wiadomo rowniez ze nie sprawdzi kierunkowskazow jak ich nie ma xD
Wiadomo tez ze raczej nie spelni norm jesli chodzi np o hamulce (chociaz przyznam ze sie niezle zdziwilem sie jak sie okazalo ze spelnia normy emisji CO2)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
bromba111
PostWysłany: Śro 19:22, 07 Wrz 2016 Temat postu:


Forumowicz
Forumowicz

Dołączył: 03 Lis 2011
Posty: 177
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: kraków

Twój pojazd musi spełniać takie normy jakie obowiązywały w momencie produkcji danego pojazdu. Zresztą wogule motocyklowe normy są bardzo luźne. Nie są tak śrubowane jak w samochodach.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ruszi
PostWysłany: Czw 8:49, 08 Wrz 2016 Temat postu:


Forumowicz
Forumowicz

Dołączył: 08 Paź 2015
Posty: 394
Przeczytał: 14 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Lublin

bromba111 napisał:
Twój pojazd musi spełniać takie normy jakie obowiązywały w momencie produkcji danego pojazdu.


wiem o tym, natomiast przy rejestracji na zabytek 'coś' musiał diagnosta wpisać i pomierzył kilka parametrów i tak jak mówię: obecnie obowiązująca norma emisji CO2 była spełniona w mojej pannonii Wesoly


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
benicjanin738
PostWysłany: Czw 20:53, 08 Wrz 2016 Temat postu:


Forumowicz
Forumowicz

Dołączył: 01 Paź 2015
Posty: 283
Przeczytał: 16 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Benice; zachodniopomorskie

Witam!
Ruszi gratulacje!!
Swego czasu chciałem jechać do Budapesztu po pannonie t21,ale nie mam już gdzie trzymać moich motorów, i pomysł upadł...
Jednak dziś rano musiałem porozłączać coś i podłączyć inaczej,na telefonie z gościem od cdi, ...stacyjka od renoxa to pomyłka ,ale jakooś światla mam teraz podłączone nie z aku,ale z cewek i na regulator. Co prawda mam teraz tak,że przód świeci na stałe bez względu na położenie kluczyka a tył,dopiero po przekręceniu na pozycję; stop i sygnał jest zawsze??Wesoly
Nie jest to tak jak powinno być,ale działa i już nie wnikam...
Poszukam na przyszłość starej stacyjki M11,i popatrzę jak w Pancewiczu jest...
Dziś pyknąłem 180 km wyjazd na plażę,i po bezpiecznik do Milanówka,bo spaliłem rano grzebiąc w lampie Wesoly
Wiater się dociera powoli,ale strasznie coś mnie blachy teraz rzężą,a wczoraj tak nie hałasowały??!!!?
Jutro sprawdzę co im zrobić, aby ucichły trochę?
Pozdrooo!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gazela
PostWysłany: Pią 11:04, 16 Wrz 2016 Temat postu:


Elita forum
Elita forum

Dołączył: 12 Gru 2012
Posty: 2390
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 18 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wągrowiec

Ktoś prosił o zapłon.
Kolory mogą być inne, ale tak to wygląda u mnie.
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Gazela dnia Pią 11:05, 16 Wrz 2016, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
benicjanin738
PostWysłany: Pią 11:13, 16 Wrz 2016 Temat postu:


Forumowicz
Forumowicz

Dołączył: 01 Paź 2015
Posty: 283
Przeczytał: 16 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Benice; zachodniopomorskie

Gazela dziekuje bardzo!!
Pomoże Twój schemat bardzo! Padam
Dzięks i pozdro!!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
halcik
PostWysłany: Pią 13:11, 16 Wrz 2016 Temat postu:


Moderator
Moderator

Dołączył: 20 Cze 2011
Posty: 1820
Przeczytał: 20 tematów

Pomógł: 33 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kutno

Byłem to ja, ale z racji innego problemu nie zaśmiecałem tego tematu.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
benicjanin738
PostWysłany: Sob 11:32, 17 Wrz 2016 Temat postu:


Forumowicz
Forumowicz

Dołączył: 01 Paź 2015
Posty: 283
Przeczytał: 16 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Benice; zachodniopomorskie

Halcik skoro byłeś to Ty,więc moja osobistość dziękuje Twojej również!
Dzięks!!
pozdrawiam


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu Idź do strony 1, 2  Następny Strona 1 z 2

Forum Forum SHL - polskie motocykle zabytkowe Strona Główna->Elektryka->Światła w cdi coraz słabsze...?
Skocz do:  



Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
 
 


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
DAJ Glass (1.0.5) template by Dustin Baccetti
EQ graphic based off of a design from www.freeclipart.nu
Powered by phpBB Š 2001, 2002 phpBB Group