Forum Forum SHL - polskie motocykle zabytkowe Strona Główna  Forum Forum SHL - polskie motocykle zabytkowe Strona Główna  
  Forum SHL - polskie motocykle zabytkowe
FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy  Galerie  Galerie
 
Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
 
Forum Forum SHL - polskie motocykle zabytkowe Strona Główna->Elektryka->SHL nie ma iskry

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
SHL nie ma iskry <-Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat->
Autor Wiadomość
Gość
PostWysłany: Sob 23:21, 24 Sty 2009 Temat postu: SHL nie ma iskry







witam posiadam shl m 11 i mam problem z iskrą a dokładniej nie wiem dlaczego jej nie ma . A wiec od początku motor stał u dziadka około 6 lat nie uzywany. Wyciągnełem go z szopy i zrobiłem zeby palił. Jezdziłem ponad rok do czasu az siadło łozysko na wale od strony zapłonu. Zdjełem wtedy cały zapłon zniemiłem łozysko. Po kompletnym złożeniu okazło sie ze motor nie posiada iskry. Po włożeniu palca do fajki okałazło sie ze dochadzi prąd ale nie az tak duzy jak to było na początku. Sądziłem iz to moze byc kondensator albo cewka. Po oddaniu kondensatora do sprawdzeniu okazło sie ze jest w dobry, wiec pozostała cewka. kupiłem nową po zamontowniu problem nie znikł .Był u mnie mechanik i nic nie zdziałał . Nie wiem co jej moze byc Kwasny . Prosze o pomac Wesoly
Powrót do góry
kala2191
PostWysłany: Nie 0:01, 25 Sty 2009 Temat postu:


Forumowicz
Forumowicz

Dołączył: 06 Maj 2008
Posty: 133
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: kotlin

zła przerwa na platynkach lub są do wymiany ja miałem podobnie tylko mi nie chciała palić jak była ciepła a jak wymieniłem platynki to teraz pali na dotyk

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gość
PostWysłany: Nie 0:08, 25 Sty 2009 Temat postu:







no ale jest to mozliwe ze najpierw paliła dobrze i skra była ok a po rozebraniu i ponownym złozeniu nie ma iskry ? a moin zdaniem platynki są w miare dobre bo jak dla mego dziadka cos sie psuło to wymieniał odrazu i wiekszosc załonu jest nowa
Powrót do góry
barteq
PostWysłany: Nie 11:41, 25 Sty 2009 Temat postu:


Administrator
Administrator

Dołączył: 26 Lis 2005
Posty: 666
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Rybnik

Jeśli przedtem paliła a teraz nie to znaczy że coś źle poskładałeś lub zrobiłeś zwarcie do masy na przerywaczu.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
picek
PostWysłany: Nie 11:45, 25 Sty 2009 Temat postu:


Moderator
Moderator

Dołączył: 14 Mar 2006
Posty: 1378
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: zwoleń

Sprawdź jeszcze czy na kole zamachowym magnesy się nie rozmagnesowały.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gość
PostWysłany: Nie 13:29, 25 Sty 2009 Temat postu:







Co do koła zamachowego to magnesy są dobre bo sprawdzałem z immym kołem, poskładac sie inaczej nie dało, ale zastanawiam sie nad tym przerywaczem a dokładniej jaktam powinny byc połączone te kabelki tzn. gdzie umiescic podkładki i czy to cos ma wspulnego ?
Powrót do góry
barteq
PostWysłany: Nie 16:41, 25 Sty 2009 Temat postu:


Administrator
Administrator

Dołączył: 26 Lis 2005
Posty: 666
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Rybnik

Jeśli kabelki masz połączone na przerywaczu to powinno to być tak zrobione aby śruba która je skręca była odizolowana od przerywacza specjalnymi podkładkami w przeciwnym wypadku nie będzie iskry, w tym miejscu powinny łączyć się: przewód z cewki WN, z kondensatora oraz ze stacyjki do wyłączania zapłonu (niebieski), podatne na uszkodzenia jest złącze wysokiego napięcia w cewce, możliwe że masz też złamany przewód WN, lub uszkodzony rezystor w fajce

[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez barteq dnia Nie 16:51, 25 Sty 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gość
PostWysłany: Nie 17:06, 25 Sty 2009 Temat postu:







dzieki wielkie w najbliższym czasie wezme sie do roboty . I postaram sie poinformowac o wyniku prac
Powrót do góry
Doli_M11
PostWysłany: Nie 19:56, 25 Sty 2009 Temat postu:


Moderator
Moderator

Dołączył: 31 Lip 2006
Posty: 1090
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Szczecin

http://www.shlka.fora.pl/elektryka,16/m11-iskra-brak,99.html

Nastepnym razem uzyj opcji "Szukaj". Wtedy dowiesz sie czy moze jest juz temat zwiazany z Twoim problemem. Ja to zrobilem i prosze co znalazłem. Moze wystarczyłoby nawet przyczytac, moze juz ktos mial taki problem i nie musiałbys marnowac czasu na pisanie...


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
gawin
PostWysłany: Nie 21:52, 25 Sty 2009 Temat postu:


Forumowicz
Forumowicz

Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 146
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: W-wa

w Twoim przypadku na 99% mogly sie zdarzyc tylko 2 rzeczy:
1) brak przerwy na przerywaczu.
2) przerywacz nie jest izolowany - przerywacz musi byc odizolowany od masy - sprawdź izolację przerywacza.

brak izolacji przerywacza powoduje małe kopanie pradem w fajce, ale niewystarczajace do przeskoku iskry. przerywacz musi byc odizolowany


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu Strona 1 z 1

Forum Forum SHL - polskie motocykle zabytkowe Strona Główna->Elektryka->SHL nie ma iskry
Skocz do:  



Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
 
 


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
DAJ Glass (1.0.5) template by Dustin Baccetti
EQ graphic based off of a design from www.freeclipart.nu
Powered by phpBB Š 2001, 2002 phpBB Group