Forum Forum SHL - polskie motocykle zabytkowe Strona Główna  Forum Forum SHL - polskie motocykle zabytkowe Strona Główna  
  Forum SHL - polskie motocykle zabytkowe
FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy  Galerie  Galerie
 
Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
 
Forum Forum SHL - polskie motocykle zabytkowe Strona Główna->Silnik i skrzynia biegów->Problem z silnikiem S06 SHL m06-T 150

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Problem z silnikiem S06 SHL m06-T 150 <-Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat->
Autor Wiadomość
kwiat82cch
PostWysłany: Nie 17:48, 19 Sie 2018 Temat postu: Problem z silnikiem S06 SHL m06-T 150


Forumowicz
Forumowicz

Dołączył: 14 Sie 2017
Posty: 19
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Witam. Mam taki problem. Robiłem remont silnika shl na początku sam (pierwszy raz to robiłem) wymieniałem uszczelniacze i łożyska szlif cylindra i nowy tłok. po złożeniu całego silnika okazalo sie że nie ma 2 i 3 biegu... cos źle złożyłem... Nie miałem nerwów żeby drugi raz to robić więc oddałem silnik do mechanika. Rozłożył skrzynie i okazało sie że źle wsadziłem zębatki. Po tej naprawie wsadziłem silnik w rame i wszystko ładnie pięknie aż do momentu aż sie rozgrzeje silnik to gdy jadę szybko (ok 60/70kmh) nagle silnik traci moc i zaczyna coś hałasować w nim, po wciśnięciu sprzegła przestaje, po czym odczekuje 1/2 min odpalam i jade dalej 2 km i znowu to samo.. Nie wiem co to może być. Poniżej link z filmikiem jak to się dzieje. Dodam jeszcze, że gdy jade bardzo powoli ok 30/40 kmh to nic się nie dzieje.

https://youtu.be/Z880XDZvThc


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gazela
PostWysłany: Nie 18:35, 19 Sie 2018 Temat postu:


Elita forum
Elita forum

Dołączył: 12 Gru 2012
Posty: 2390
Przeczytał: 1 temat

Pomógł: 18 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wągrowiec

Puchnie tłok i przyciera się.
Musisz delikatnie docierać a najlepiej wywalić ten tłok i założyć od aliena z ak20


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kwiat82cch
PostWysłany: Pon 17:43, 20 Sie 2018 Temat postu:


Forumowicz
Forumowicz

Dołączył: 14 Sie 2017
Posty: 19
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Też tak myślałem, ale jak wcisne sprzęgło to przestaje się przecierac i dlatego myślałem że to nie to.... Tlok który jest wsadzony teraz jest o MZ ts i jest on wyższy od oryginału o jakieś 1,5mm na wyobleniu i może dlatego tak się dzieje bo szybciej się nagrzewa? Nigdzie nie mogłem znaleźć do niej tłoka... A wysłał bys mi link do tych tłokow?

Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez kwiat82cch dnia Pon 18:14, 20 Sie 2018, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gazela
PostWysłany: Pon 21:31, 20 Sie 2018 Temat postu:


Elita forum
Elita forum

Dołączył: 12 Gru 2012
Posty: 2390
Przeczytał: 1 temat

Pomógł: 18 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wągrowiec

[link widoczny dla zalogowanych]
Wow sorki ty masz m06 czyli 150 cm.
Alien pewnie nie ma.
Ale tłoki od mz są ok jak są oryginalne ze stopu AK20
Istnieje jeszcze możliwość rozwiercenia do 175 i wtedy alien.
Ewentualnie wymontuj tłok i potraktuj go papierem ściernym w tych miejscach gdzie przyciera.
Robiłem tak w pannoni.
Jest to opcja najbardziej dziadowska ale..... życie, i koszty!


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Gazela dnia Pon 21:36, 20 Sie 2018, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kwiat82cch
PostWysłany: Pon 21:46, 20 Sie 2018 Temat postu:


Forumowicz
Forumowicz

Dołączył: 14 Sie 2017
Posty: 19
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Wymontuje tlok i tak myślałem, żeby kupić jeszcze jeden od mz tylko tak jak mówisz lepszy. Myślałem też żeby dać do dobrego tokarza i zeszlifowac lekko to wyoblenie żeby było tak jak w oryginale, ale nie wiem czy to jest dobry pomysł. Jak myślisz? Jeszcze jest taka opcja żeby dorobić tlok [link widoczny dla zalogowanych]łokow znalazłem taką firmę, ale też nie wiem czy dobrze robią. A Ty jak myślisz, co będzie najlepsza opcja?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
halcik
PostWysłany: Wto 0:33, 21 Sie 2018 Temat postu:


Moderator
Moderator

Dołączył: 20 Cze 2011
Posty: 1733
Przeczytał: 28 tematów

Pomógł: 32 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kutno

Z tej firmy korzystał kolega, cena wysoka, musieli zrobić poprawkę ale później już wszystko chodziło jak trzeba

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu Strona 1 z 1

Forum Forum SHL - polskie motocykle zabytkowe Strona Główna->Silnik i skrzynia biegów->Problem z silnikiem S06 SHL m06-T 150
Skocz do:  



Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
 
 


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
DAJ Glass (1.0.5) template by Dustin Baccetti
EQ graphic based off of a design from www.freeclipart.nu
Powered by phpBB Š 2001, 2002 phpBB Group